Europske prijestolnice kulture: Plovdiv (2019.) i Rijeka (2020.) – naše filmske poveznice

Deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Bugarske i Hrvatske ponovno surađuju i organiziraju događanje unutar 16. izdanja koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, koji se održava tijekom 23. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Cilj je događanja 'Europske prijestolnice kulture: Plovdiv (2019.) i Rijeka (2020.) – naše filmske poveznice' tješnje spajanje dviju europskih prijestolnica kulture – ovogodišnjeg Plovdiva iz Bugarske i buduće Rijeke iz Hrvatske – putem filmskih poveznica.

Slobodanka Mišković, ravnateljica Javne ustanove Art-kino iz Rijeke, predstavit će filmske projekte Art-kina, koje predstavlja jedan od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Podsjetimo, Art-kino posebnu pozornost pridaje poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih, što je ujedno jedna od ključnih programskih odrednica te ustanove. Najprepoznatljiviji projekt Art-kina namijenjen edukaciji djece i mladih na području filmske kulture jest Škola u kinu. Nastao je 2009. godine u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo te Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Javna ustanova Art-kino sudjeluje i u programima pripremljenima za godinu 2020., kada će grad Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U tom pogledu Art-kino svojim bogatim filmskim i radioničkim programom sudjeluje u Festivalu Tobogan, koji je dio Dječje kuće, jednog od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.

Art-kino Croatia 2009. godine postaje članom jedine europske mreže kina – Europa Cinemas, a od 2014. godine i članom Kino mreže ‒ hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Bugarsku će predstavljati Svetlana Kuyumdzhieva, umjetnička direktorica projekta Europska prijestolnica kulture – Plovdiv 2019., i Vanya Grozdanova, voditeljica projekata i događanja. Pod okriljem mota 'Zajedno' krije se sve ono na što su ljubitelji grada Plovdiva ponosni: prirodno planinsko okruženje, tisućljetni ulazi i lukovi, antičko kazalište i rimski stadion, rijeke, stare kuće, hramovi, ulice popločene oblutcima, krovni crjepovi od gline, bugarska ćirilica i, naravno, bogata i slojevita povijest. Sve navedeno obuhvaćeno je jednim simbolom, koji je u isto vrijeme najveći izazov i poteškoća – biti iskreno #zajedno u europskoj prijestolnici kulture!

O mogućnostima suradnje između Bugarske i Hrvatske u različitim kontekstima sufinanciranja, s posebnim naglaskom na onima u kojima se te dvije zemlje pojavljuju kao partnerska i suradnička strana, govorit će voditelji ureda MEDIA Kamen Balkanski i Martina Petrović, koji će ujedno biti moderatori navedenog događanja. 

Također su planirane individualne konzultacije sa sudionicima događanja Sofia Meetings zainteresiranima za prijavu na pozive Potprograma MEDIA koji se odnose na razvoj pojedinačnog filmskog projekta.

Sofia Meetings se održavaju od 13. do 17. ožujka 2019. godine, a sve ostale detalje potražite na njihovoj službenoj stranici

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE – Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.