Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 147. sjednici, koja je održana od 19. do 23. lipnja  u Bratislavi, podržao ukupno 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, 1 dokumentarnog filma i 1 animiranog. Među njima je i film Akcija D.B. (radnog naslova Dianina lista) redateljice Dane Budisavljević u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije s iznosom od 160.000 eura.

Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević nastaje po scenariju Dane Budisavljević i Jelene Paljan. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi su Dušan Milavec i Veronika Radman, kostimografkinja Martina Franić, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska. Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz Hulahopa, izvršna je producentica Tena Gojić, a koproducenti Vlado Bulajić (Slovenija) i Snežana Penev (Srbija). U glavnoj ulozi nastupa Alma Prica, a u sporednim ulogama joj se pridružuju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Akcija D.B. je igrano dokumentarni film zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih pothvata spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ga je provela – Diani Budisavljević. U Akciji D.B., kako ju je Diana nazivala, spašeno je više od 10.000 djece, ali je zbog povijesnih preokreta njezina priča ostala neispričana.

Razvoj ovog projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Filmski centar Srbije.

Među ostalim podržanim naslovima su i novi filmovi istaknutih redatelja kao što su Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz i drugi. Cijeli popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.