EAVE i Hrvatska: staro prijateljstvo, nove suradnje

Tamara Babun, Bojan Kanjera i Tibor Keser novi su polaznici prestižnog programa usavršavanja EAVE 2019., dok se hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić prvi put pojavljuje u ulozi voditeljice grupe polaznika EAVE-a.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), jedan od najcjenjenijih europskih programa usavršavanja, 2018. godine proslavio je 30 godina postojanja. U programu, osnovanom 1988., tijekom triju desetljeća obrazovalo se gotovo 2 400 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Različite radionice pod krovnim imenom EAVE danas omogućuju usavršavanje ne samo europskim profesionalcima nego i stručnjacima s Bliskog istoka, iz Rusije, Latinske Amerike, Azije te Afrike.

Misija je programa EAVE pružiti mogućnost profesionalnog usavršavanja filmskim djelatnicima iz različitih regija kojim bi se olakšale suradnje i koprodukcije, dati potporu tvrtkama s jasnim i kulturno osviještenim individualnim vizijama kao i stvoriti jaku mrežu producenata za razmjenu znanja i vještina s ciljem jačanja nezavisnih produkcija diljem svijeta.

Tijekom 30 godina održane su radionice u gotovo 90 različitih zemalja s više od 600 filmskih profesionalaca kao mentora. Samo tijekom posljednjeg desetljeća razvijano je 385 projekata, od kojih je više od stotinu producirano i distribuirano. Filmovi razvijani na programu ušli su 2 247 puta u selekciju najvećih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu, Locarnu, Veneciji, Sundance i drugi te su nominirani za 493 prestižne nagrade.

Hrvatski producenti ulaze u ovu impozantnu statistiku jer gotovo svake godine u programu EAVE sudjeluju i polaznici iz Hrvatske. S veseljem najavljujemo sljedeće izdanje EAVE-a jer će u radionici sudjelovati čak troje hrvatskih producenata – Tamara Babun (producentska tvrtka Wolfgang & Dolly s priključenim projektom Cvita scenaristica Une Radić i Slavice Šnur), Bojan Kanjera (producentska tvrtka Sekvenca s projektom debitantskog dugometražnog filma Jure Pavlovića Posljednja reprezentacija) te Tibor Keser (producentska tvrtka Restart s projektom redatelja Igora Bezinovića Fiume o morte!), koji je na CineLinku u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Sarajevu s navedenim projektom osvojio stipendiju MDM-a (Mitteldeutsche Medienförderung) za izravno sudjelovanje na radionici EAVE.

Osim toga, po prvi puta, mjesto voditelja grupe (EAVE Group Leader) preuzet će jedan hrvatski producent. Tako će tu prestižnu ulogu od sljedećeg izdanja EAVE-a obnašati Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.