Dvanaest hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji 12. ZagrebDoxa

U srijedu je u zagrebačkom Centru Kaptol predstavljen program 12. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji se održava od 21. do 28. veljače i prikazuje više od 160 filmova u 17 programa. Uz brojna iznenađenja i programske novitete ove je godine uveden i trodnevni program zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce, koji će se odvijati od 12.do 14. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol svaki dan u 20 sati.

Međunarodna konkurencija 12. ZagrebDoxa donosi 24 naslova, među kojima se izdvaja aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA Zemlja kartela (Cartel Land) Matthewa Heinemana. Tu su i kineski Pjesnik na poslovnom putu (Poet on a Business Trip) u režiji Jua Anqija, nagrađen na festivalu u Rotterdamu; zanimljiva suvremena istraga černobilske katastrofe, film Ruski djetlić (The Russian Woodpecker) Chada Gracije koji je nagrađen velikom nagradom žirija na Sundanceu; te najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i Čudna ljubavna veza s egom (A Strange Love Affair With Ego) u režiji Ester Gould.

U regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova, a među njima je i 12 hrvatskih naslova: 4.7 Đure Gavrana, Administrativna pogreška Tina BačunaCimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka StoliceKandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića ZuberaKino Otok Ivana RamljakaKratki obiteljski film Igora BezinovićaLila Igora BogdanovićaNoćas Zdravka MustaćaPravda Nebojše SlijepčevićaSanja Nikice ZdunićTreći Arsena OremovićaTurizam Tonćija Gaćine. Svi hrvatski filmovi na 12. ZagrebDoxu detaljnije će biti predstavljeni na idućoj konferenciji za medije.

Niz izuzetnih naslova nalazi se i u službenim programima. Program Biografski dox donosi film o legendarnom Marlonu Brandu u filmu Slušaj me, Marlone (Listen to Me Marlon) britanskog redatelja Stevana Rileyja, a Glazbeni globus hvaljeni film Boljšoj Babilon (Bolshoi Babylon) u režiji Nicka Reada i Marka Franchettija o slavnom ruskom baletu koji je 2013. godine došao u žižu javnosti zbog napada kiselinom na direktora baleta. Službeni programi ZagrebDoxa uključuju i Majstore doxa, Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Teen Dox i Factumentarce, dok posebni programi ove godine donose dva atraktivna noviteta - Rusi dolaze koji donosi devet dokumentarnih filmovi na temu suvremene Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, te Djeca mijenjaju svijet koji donosi kratkometražne dokumentarce koje su snimila djeca izbjeglice u azilu u Austriji i izbjegličkom kampu u Jordanu. 

Programima retrospektiva na 12. ZagrebDoxu bit će predstavljeni talijansko-švedski autor Erik Gandini i gruzijsko-francuska redateljica Nino Kirtadzé, dok će autorska večer biti u znaku hrvatskog redatelja Brune Gamulina

Platforma ZagrebDoXXL uključuje niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A, a u okviru posebnih događanja organizirat će se biciklistička karavana (vezana uz projekciju filma Bicikli protiv automobila) i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR) organiziranih u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA, uz sponzorstvo Hrvatskog Telekoma. Više informacija saznajte na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.