Dum spiro spero najbolji srednjemetražni dokumentarac na 57. Festival dei Popoli

Film Pere Kvesića osvojio je nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film na 57. Festival dei Popoli koji se održao u Firenci od 25. studenog do 2. prosinca.

Žiri, koji su sačinjavali Jasmin Bašić (Švicarska), Giovanni Cioni (Belgija/Italija) i Nikolaus Geyrhalter (Austrija), ovako je obrazložio razlog za nagrađivanje filma Pere Kvesića: 'Možda je to dnevnik, pun očajne ironije i sarkazma. Možda je putovanje u sadašnjost, u kuću u kojoj se može živjeti s voljenima do zadnjeg daha. Možda i iznad svega, to je meditacija o vremenu, o smrti - meditacija o stvaranju filma'.

Nakon što je nagrađen na Danima hrvatskog filma, Pulskom filmskom festivalu i Liburnia film festivalu, ovo je četvrta nagrada za Dum spiro spero

U filmu se isprepliće svakidašnjica, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi. Podsjeća nas da svatko od nas umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. 

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac dobila je Dubina dva mladog beogradskog redatelja Ognjena Glavonića, a za kratkometražni nagrađen je Remains from the Desert njemačkog redatelja Sebastinana Meza.

Potpun popis nagrada možete pronaći ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.