Dokumentarni film Kralj kreće u kinodistribuciju

Nakon svjetske premijere na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu i domaćih premijera u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i u Grubišnom polju, dokumentarni film Kralj u režiji Dejana Aćimovića kreće u kinodistribuciju u četvrtak 19. travnja u kinima Cinestar Branimir Centar, Cinestar Arena, Cineplexx East (Žitnjak) i Cineplexx Split.

Kralj je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

Teško je opisati tragove koje na gledatelja ostavlja ova pulsirajuća dokumentarna priča a da se ne upadne u patetiku. Naime, bilo bi to nepravedno, jer ovaj je film sve, samo nije patetičan. Niti je takav njegov glavni junak. Zapravo, Kralja upoznajemo u neočekivanoj, noćnoj horor tišini oslikanoj iz ruke (odmah napomena: Aćimović briljantne oslonce ima u kameri Darka Haceka i montaži Vladimira Gojuna), u atmosferi sličnoj onoj u 'The Blair Witch Projectu'. U lovu je, prikrada se poput predatora, osluškuje disanje divljači, u križu njegova snajpera već se ukazuje mlada srna, Kraljev glas iz off-a veli da ga lov opušta i da svaki neoprezni šušanj može otjerati lovinu… I onda namjerno zagrebe po granju oko sebe, srna pobjegne, a vi shvatite da Kralj uopće ne lovi, on samo gleda ta čudesna stvorenja, piše Davor Špišić na svom blogu Civilka.

Osim obitelji Darka Kralja, posebno sinova s kojima ima odnos pun topline, roditelja i prijatelja i susjeda iz Grubišnog polja, u dokumentarcu upoznajemo i karizmatičnog trenera bacačkih vještina 'starog kova' Ivana Ivančića koji je u Darku od početka vidio šampionski potencijal i s kojim je Kralj dosegao vrhunce svoje sportske karijere. Aćimović i Hacek prate Kralja i na njegovim napornim treninzima, ali i pri bezbrojnim pokušajima namještanja nove, posebno izrađene proteze uz pomoć koje Kralj postiže svjetske uspjehe. Prate ga i s njegovim najbližima te se kroz prizore toplog, dinamičnog i na momente duhovitog svakodnevnog života stvara slika o ovome jednostavnom, velikom čovjeku

Kralj je nastajao tijekom dvije godine, u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin.

Fotografije i trailer filma možete pronaći ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.