Dokumentarci iz programa Sarajevo Film Festivala u kinu Grič

Od srijede, 24. do nedjelje 28. kolovoza 2011. nastavlja se ljetni dokumentarni program u suradnji zagrebačkog Dokukina i kina Grič. U pet dana, u kinu Grič u centru Zagreba (Jurišićeva 6), u 20 i 22 sata održat će se projekcije dokumentaraca iz programa nedavno završenog 17. Sarajevo Film Festivala.

Na programu su dva filma iz produkcijske kuće Factum, Ratni reporter Silvestra Kolbasa i Razorubičenje Domagoja Matizovića. Kolbas, snimatelj HRT-a u Istočnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata, upleo je u ovaj dokumentarac, dosad neobjavljene, vlastite i arhivske snimke tog vremena, a u filmu priča intimne doživljaje koji nude slojevitu paradigmu rata na način na koji je on vidi. Ratni reporter je na Danima hrvatskog filma osvojio nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan, te nagradu za najbolju montažu. Kratkometražni dokumentarac Razorubičenje bavi se problematikom depopulacije na primjeru slavonskog sela Orubica koji postaje indikativ za stanje u zemlji, a svoju premijeru imao je na zadnjem ZagrebDoxu.

Bosanskohercegovački redatelj i scenarist Namik Kabil u filmu Magnet pita se što privlači tisuće ljudi svake godine u srpnju prema selu Čevljanovići, trideset kilometara od Sarajeva, u kojemu gledaju borbe bikova, plešu i jedu dok ne padnu s nogu. Kratki film crnogorskog redatelja Vladimira PerovićaŽivot priključenja i održivi razvoj jednog kokota, napravljen u maniri 'starih majstora sedamdesetih', bez riječi govori o neobičnoj tradiciji primorskog gradića Perasta. Ovaj film je na zadnjem ZagrebDoxu odnio Veliki pečat za najbolji dokumentarac u regionalnoj konkurenciji. U istom terminu prikazuje se Prolaz za van Sanje Šamanović i Vedrana Šamanovića, eksperimentalni dokumentarac o iskustvu tugovanja.

Run for Life srpskog redatelja igranih i dokumentarnih filmova Mladena Matičevića saga je o tri etiopska maratonca koji su svoju zemlju, u potrazi za boljim životom, zamijenili Srbijom, pokušavajući na nepoznatom tlu izgraditi sportsku karijeru i dobiti srpsko državljanstvo. Film je na zadnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu osvojio nagradu za najbolji domaći dokumentarac, a na ZagrebDoxu nagradu Movies That Matter za film koji tematizira ljudska prava. U istom terminu pogledate dokumentarni esej Gorana Stankovića Polazak o srpskom selu na obroncima Stare planine u kojemu se nalazi svega 15 domaćinstava. Najmlađi čovjek u selu star je 70 godina, a Stanković pažljivo prenosi njihove refleksije o izolaciji, divljini, ljubavi i neizbježnoj samoći.

Dokumentarna komedija Selo bez žena sarajevskog redatelja Srđana Šarenca, u Sarajevu je nagrađena nagradom Udruženja filmskih radnika BiH Ivica Matić za najbolji dugometražni bosanskohercegovački dokumentarac u 2010. Šarenac je dvije godine snimao braću Janković koji žive u Zabrđu, selu u južnoj Srbiji u kojemu nema žena, a ako oni ostanu neženje, selo će nestati. Njihov je plan, pronaći žene u susjednoj Albaniji.

Cijena ulaznice za projekciju je 20 kuna, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije prve projekcije. Dodatne informacije potražite na službenim stranicama Dokukina.

Naslovne fotografije: Ratni reporter i Razorubičenje
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.