Dodjelom nagrada u pet natjecateljskih kategorija zatvoreno 9. izdanje festivala animiranog filma Supertoon

U petak  26. srpnja u Šibeniku je završeno 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, dodjelom čak 14 nagrada i posebnih priznanja.

Žiri koji su činili redatelj i animator Miloš Tomić iz Srbije, redatelj i animator Natko Stipaničev iz Hrvatske te programski selektor Annecyja i član CITIA-e Sébastien Sperer iz Francuske, u kategoriji kratkih profesionalnih animiranih filmova Grandtoon pobjednikom je proglasio ruski film Lola, the Living Potato Leonida Shmelkova, što su obrazložili time što, iako isprva može djelovati kao film za djecu, film je zapravo itekako namijenjen i privlačan odrasloj publici te su se odmah jednoglasno složili da mu pripada prvo mjesto. 

Posebno priznanje Miloš Tomić dodijelio je filmu ruske redateljice Natalije Mirzoyan Five Minutes To Sea jer je, prema njegovim riječima, publiku uspjela postaviti u perspektivu djeteta, u čijem je pogledu sve moguće. Zbog nadrealnog, duhovitog i pomalo groteskog sadržaja, kao i pametne upotrebe glazbe, posebno priznanje Sébastiena Sperera u kategoriji Grandtoon otišlo je estonsko-hrvatskoj koprodukciji, filmu Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova Demonstracija briljantnosti u 4 čina, a Buddy Joe francuskog autora Juliena Davida, zbog, kako kaže obrazloženje 'zanimljivog, humorističnog, ali i zrelog pristupa teškim životnim temama te nadi i optimizmu koje ovaj film budi usprkos neizbježnom tragičnom kraju', dobio je priznanje Natka Stipaničeva.
Nagradu publike, koja je glasala u kategoriji Grandtoon, osvojio je duhovit prikaz rada i života u New Yorku jednog učitelja engleskoga za strance koji zapravo sanja postati animator – The English Teecher Amerikanca Andyja Londona.

Žiri u istom sastavu odlučivao je i o pobjedniku u kategoriji studentskog filma Studentoon te prvom nagradom nagradio estonski Sounds Good Sandera Joona, koji su opisali kao 'otkačen, nasumičan i neopterećen narativnom komponentom, a opet vrlo razumljiv'. Posebnim priznanjem u ovoj je kategoriji nagrađena i njemačka autorica Kiana Naghshineh za film A Blink of An Eye, jer je, prema riječima člana žirija Miloša Tomića, 'moćno upotrebila medij animacije kako bi dočarala, što je autentičnije moguće, unutarnje iskustvo vrlo dramatične situacije'. Natko Stipaničev posebno je priznanje dodijelio filmu Apple Sauce austrijskog redatelja Alexandera Gratzera, zbog njegovog originalnog humora i prepoznatljivog izričaja. Zbog predivnih koreografija naglašenih autoričinim vještinama animacije u glini, posebno priznanje Sébastiena Sperera pripalo je njemačkom filmu Love Me, Fear Me Veronice Solomon.

U kategoriji animiranih glazbenih spotova Supertune i kategoriji animiranih reklama Supercomm o pobjednicima su odlučivale redateljica i animatorica Ana Horvat iz Hrvatske, redateljica i animatorica Alice Saey iz Francuske / Nizozemske te teoretičarka i programska selektorica Animaphixa Maria Pia Santillo iz Italije. Glavnu su nagradu u kategoriji Supertune dodijelile spotu za pjesmu 'Love Is Bigger Than Anything In Its Way' (U2 / Beck Remix) autorskog kolektiva Broken Fingaz Crew, uz obrazloženje da su redatelji stvorili jedinstveni komad animacije koja se oslanja na binarnu strukturu, stvaran svijet i unutarnji svijet lika. 'Video spaja dvije tehnike kako bi nas odveo na intimno i fizičko putovanje. Glina nas približava liku i predivna crtana animacija gledatelja uvlači u senzorno iskustvo glazbe u kreativnom sinkronicitetu. Video proširuje značenje pjesme ali ima i vlastiti život', napisale su članice žirija.

U istoj su kategoriji dodijelile i jedno posebno priznanje, i to spotu 'SABA – Samantha & Sabrina' redatelja Marie Larrivé i Lucasa Malbruna, uz obrazloženje da su 'od instrumentalne pjesme redatelji uspjeli izgraditi priču koja stalno iznenađuje, stalno raste i duhovita je, a istodobno potpuno ingegrira slojeve glazbe u vizuale. Opijajuća melodija je savršeno utjelovljena u obliku viralnog oblaka koji stoji nastuprot protagonistici. Zaigrana tehnika i bogata paleta boja potcrtavaju gustoću zvuka.'

U kategoriji Supercomm, članice žirija nagradile su 'TapirTape' Studija Seufz jer je, prema njihovom obrazloženju 'serija uspijela prenijeti svoju poruku kroz toliko jednostavnu, vrckastu i neodoljivo smiješnu priču. Briljantan spoj vizualnog stila i oblikovanja zvuka doprinosi stvaranju napetosti, koja uvlači publiku i potiče nas na identificiranje s manama glavnog lika. Repetitivno pripovijedanje poigrava se s našim očekivanjima i tjera nas da učimo skupa s likom dok on griješi i pokušava iznova opet i opet.'

Dječji žiri u sastavu Dorotea Hrg, Sana Višnjić, Lara Maričić i Tomislav Šetka u kategoriji filmova za djecu Planktoon odlučio je nagraditi film Pužić Slikar redateljice Manuele Vladić-Maštruko, obrazlažući svoju odluku ovako: 'Film je edukativan i prikladan za sve generacije. Miješanje boja prikazano je maštovito i kroz jedinstvo triju pužića, a najviše nam se dopao pužić duginih boja.' Posebno priznanje dodijelili su filmu The Most Magnificent Thing kanadske redateljice Arne Selznick.

Na festivalu je prikazano 211 kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta, od kojih 177 u natjecateljskom dijelu programa, a odvile su se i radionice animacije za djecu i studente, koncerti i DJ nastupi te paneli i razgovori s autorima i članovima žirija – kako u kinima pod vedrim nebom u šibenskoj gradskoj jezgri, tako i na festivalskom brodu, na kojem se program odvijao u šibenskoj luci, na otvorenom moru i u lukama otoka Zlarin, Prvić i Kaprije. 

Na svečanosti zatvaranja prikazano je i devet zabavnih i prilično elaboriranih i maštovitih video zahvala autora koji joj nisu mogli prisustvovati, ali i filmovi Vražje srce i Vlakić prijateljstva, nastali u tehnici stop animacije na radionici za djecu Planktoon, pod vodstvom mentorica Dorotee Radušić i Sunčane Brkulj, te film nastao na radionici za studente Supervision pod vodstvom Miloša Tomića

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.