Dobitnica Nagrade 'Fabijan Šovagović' je Inge Appelt

U dogovoru s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja donijelo je odluku da se Nagrada 'Fabijan Šovagović' ove godine dodijeli na Filmskom festivalu u Vukovaru umjesto u Puli kao svih dosadašnjih godina. Ovogodišnja dobitnica Nagrade 'Fabijan Šovagović' je hrvatska filmska i kazališna glumica Inge Appelt. 

Kako ističu iz Upravnog odbora DHFR-a: 'Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti ova nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji.'

Tom prigodom prikazat će se kratki kolaž film s insertima iz  filmova u kojima je Inge Appelt ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s  Hrvatskim filmskim savezom. 

Ingeborg Appelt rođena je prvog dana 1943. godine u Osijeku gdje je završila i osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. U Zagrebu upisuje Akademiju za kazališnu umjetnost, gdje 1966. diplomira u klasi Georgija Para. Od 1. listopada 1966. članica je ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta Gavella, na čijoj je pozornici publika još uvijek gleda. U svom matičnom teatru Appelt je prvi put zaigrala kao Marianne u Moliereovom 'Škrcu', u režiji Božidara Violića, a danas na istoj sceni igra u jednoj od najuspješnijih predstava novije povijesti kazališta Gavella, 'Mjesec dana na selu' I. S. Turgenjeva, u režiji Paola Magellija. Između ta dva naslova zgusnule su mnoge nezaobilazne predstave teatra u Frankopanskoj, čiji je i Inge Appelt neizostavan sukreator. Appelt je dosad igrala i u dvadesetak filmova, petnaestak televizijskih serija, tridesetak TV drama, pedesetak radijskih drama, kao i tri TV opere. Za svoj je glumački rad dosad dvaput nagrađena na Susretima kazališta Hrvatske, a dobila je i nagrade na 'Gavellinim večerima' i na 'Sterijinom pozorju'.

Naslovna fotografija kao i biografija Inge Appelt preuzeta je sa službene stranice kazališta Gavella.
(*autorica fotografije je Vladimira Spindler)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.