Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2019. 

Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini započinje projekcijom dokumentarnog filma Dužijanca redatelja Branka Ištvančića koja će se održati na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedjelju 1. rujna 2019. godine u 20 sati. Projekcija se održava povodom Dana Grada Subotice, a ulaz je besplatan.

Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao slavlje zahvale Bogu za završetak žetve i kao pohvala čovjeku i njegovu radu. 

Dokumentarni film Dužijanca u režiji Branka Ištvančića, tijekom 2017. godine snimala je ekipa HRT-a u Subotici, i to sve događaje počevši od Blagoslova žita, Natjecanja risara i centralne proslave Dužijance. 

Film u trajanju 50 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.

Redatelj filma uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje i scenarij. Glavni snimatelj je Ivan Kovač. Ostali su Dražen Lipka, Ivan Brezovec i Damjan Petrović. Novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević i Marin Piuković. Snimatelji tona su Mladen Šiklić i Krunoslav Ljubanović. Rasvjetu potpisuju Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić i Vedran Živičnjak. Montažer je Filip Karabelj, autor glazbe je Pere Ištvančić. Tekst je čitao Drago Celizić. Producenti su Mate Letica i Stjepan Erić.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji sa HKPD Matija Gubec iz Tavankuta te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Dužijanca

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.