Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2018.

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini započinje projekcijom filma za djecu povodom nove školske godine, a u nedjelju 2. prosinca u subotičkom Art kinu Lifka prikazat će se dugometražni igrani film Šegrt Hlapić uz prisustvo redatelja Silvija Petranovića s kojim će se djeca moći upoznati i razgovarati o filmu. 

Riječ je o ekranizaciji najpoznatijeg hrvatskog dječjeg romana kojega je napisala Ivana Brlić Mažuranić. S ukupno 142 797 gledatelja Šegrt Hlapić je najgledaniji hrvatski dječji film od 1990. godine. Film je bio pobjednik Pula film festivala 2014. po ocjenama gledatelja i nagrađen je nagradom publike Zlatna vrata Pule. Gostovao je na festivalima diljem svijeta. Film je na rasporedu u nedjelju 2. prosinca u 17 sati. 

Drugi dio programa posvećen je hrvatskom dugometražnom igranom filmu. Uz prisutnost redatelja Silvija Petranovića prikazat će se i njegov dugometražni igrani film Družba Isusova koji se temelji na romanu Jiřija Šotole, a radnja se odvija u 17. stoljeću, kad jezuiti šire svoj utjecaj u srednjoj Europi. Ovaj se film također prikazuje 2. prosinca s početkom u 19 sati. 

Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru programa međunarodne suradnje. 

Voditelj programa je Branko Ištvančić, a ulaz na projekcije je slobodan.

Naslovna fotografija: scena iz filma Šegrt Hlapić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.