Brojne premijere hrvatskih naslova na 16. Human Rights Film Festivalu

Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te brojnim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. 

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine među kojima se nalazi i velik broj filmova autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je 'Pobunjena želja', čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima su ljudi svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć.

Festival se otvara u nedjelju 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskim premijerama najnovijih filmova Gorana Devića i Jean-Luc Godarda. Dević u dokumentarnom filmu Na vodi putem raznih protagonista portretira rodni grad Sisak okružen s tri rijeke. Žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu  je Devićevu filmu dodijelio posebno priznanje jer 'na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata'. Godardov najnoviji film Kaleidoskop premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas.

Program obilježava veliki broj domaćih i regionalnih filmova koji najavljuju neke nove autorske glasove među kojima je i crnogorski redatelj Ivan Salatić čiji je debitantski film Ti imaš noć premijerno prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, nakon čega su uslijedili pozivi na brojne svjetske festivale. Priča je smještena u Crnu Goru, u ogromno brodogradilište u Bijeli, čija je propast urodila velikim brojem nezaposlenih i nepobitnim osjećajem nesigurne budućnosti i upitne egzistencije.

Premijerno se prikazuje i novi igrani film Damira Čučića Ljetnikovac, intenzivna psihološka drama u kojoj slijepi autor radijskih dokudrama poziva protagoniste svojih emisija da se upoznaju u izoliranom hotelu van sezone. Bilježeći razgovore s njima, otkivaju se različite trauma iz njihovih života. Nove će filmove predstaviti Ana Hušman (Soba za dan), Igor Bezinović (višestruko nagrađivani Lovettovi) te debitantica Nikolina Bogdanović (Mjesto odakle vam pišem pisma). Najnoviji film cijenjenog dokumentarnog autora Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu hrvatsku premijeru imat će u srijedu 5. prosinca u Kinu Europa. 

Među filmovima 16. Human Rights Film Festivala nalaze se i najnovija ostvarenja dokumentarnih teškaša poput Sergeja Loznice čiji je Dan pobjede o proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom sniman u berlinskom Treptower parku, te posthumni dokumentarni film ove godine preminulog redatelja Claudea Lanzmana. Njegove Četiri sestre sastoje se od četiri kratka filma, svojevrsna nastavka autorovog monumentalnog opusa o holokaustu. Redateljica Jane Magnusson je nakon intrigantnog dokumentarca Nepozvani kod Bergmana snimila Bergman – godina života zadržavši svoj fokus na kultnom i nikad dovoljno istraženog redatelju, Ingmaru Bergmanu. Film se prikazuje u Kinu Tuškanac u utorak 4. prosinca. Dan kasnije, u istom kinu, prikazat će se najnoviji film tajvanskog redatelja Tsai Ming-lianga Tvoje lice. Minimalističku dokumentarističku kontemplaciju na temu ljudskog lica prati glazba japanskog glazbenika Ryuichija Sakamota

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi  u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba. HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u utorak 3. prosinca u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa Riot Days u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom.

Više informacija o programu te ulaznicama možete pronaći na službenoj stranici festivala te na Facebook stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.