Bogdan Žižić će primiti motovunsku nagradu Pedeset godina

Motovun Film Festival u jubilarnoj godini dodijelit će svoju najstariju nagradu Bogdanu Žižiću, jednom od najvećih i najplodonosnijih dokumentarista i jednom od najnagrađivanijih domaćih filmskih autora. 

Nagrada je to za izdržljivost unutar kinematografije koja nikada nije mazila svoju djecu te počast cjeloživotnom radu.

Prije pedeset godina održana je premijera Žižićevog filma Jasenovac snimljenog tijekom pripreme otkrivanja spomenika žrtvama ustaškog logora Cvijet nade, arhitekta Bogdana Bogdanovića. Potaknut pokušajima relativizacije počinjenih zločina, redatelj se prošle godine vratio ovoj temi u filmu Jasenovački memento koji stavlja naglasak na povijesne analize stručnjaka i vlastiti tekst umjesto korištenja intervjua i svjedočanstava stvarajući potresnu kroniku masovnog zločina i važan dokument u vremenu alternativnih činjenica.

Rođen 1934. u Solinu, Bogdan Žižić se tek nakon završenog studija prava počinje baviti filmom i raditi u Zagreb filmu. Godine 1964. snima svoj prvi film Poplava koji se i danas smatra jedinim potpunim dokumentom strašnog događaja koji je pogodio Zagreb. Kasnije postaje jedan od najvažnijih hrvatskih i jugoslavenskih redatelja, čiji kratki dokumentarni i igrani filmovi dobivaju nagrade na važnim međunarodnim festivalima, a njegova prva dva duga igrana filma, Kuća (1975.) i Ne naginji se van (1977.), osvojila su Zlatne arene na festivalu u Puli čime je ušao u domaću filmsku povijest kao jedini osvajač Velikih zlatnih Arena za dva dugometražna filma. 

Tema represije, morala ratnih pobjednika i upitnost (ne)sjećanja, teme su koje oduvijek preokupiraju ovog barda dokumentarizma. Prvi je ušao s kamerom na Goli otok, gdje je pratio i snimao svog velikog prijatelja Alfreda Pala, preživjelog iz nacističkih logora, ali i partizana koji je dva puta robijao na Golom otoku. Okupiran pitanjem sjećanja, snima film o uništavanju partizanskih spomenika Damnatio memoriae i Vlado Gotovac, moj slučaj, biografski film o velikom pjesniku i političaru, napravljenom iz intimističke perspektive s potresnim svjedočanstvom njegova robijanja u Staroj Gradiški.

Nagrada Pedeset godina dodjeljuje se u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja.

Naslovna fotografija: Bogdan Žižić (fotografkinja Dinka Radonić)