Beta Film preuzeo većinski udio u Drugom planu

Potvrđujući svoje ambicije za regiju Srednje i Istočne Europe, distributer Beta Film, koji stoji iza njemačkih serija Babilon Berlin i Gomorra, preuzeo je većinski dio zagrebačke produkcijske kuće Drugi plan, zaslužne za produkciju TV serija Novine i Uspjeh, preuzetih za prikazivanje na Netflixu, pri čemu je Uspjeh prva originalna domaća serija u produkciji HBO Europe.

Investicija je nastavak nastojanja vlasnika Beta Filma, Jana Mojta da se ta tvrtka još više proširi na produkciju i ciljane serije tvrtki u regijama s međunarodnim potencijalom.

Beta Film počeo je graditi portfelj istočnoeuropskih produkcija, udruživši se s HBO Europe na produkciji nagrađivane mini-serije Agnieszke Holland Gorući grm (Burning Bush), kao i serije Wasteland, te s austrijskim redateljem Robertom Dornhelmom na produkciji filma Maria Theresia i poljskim redateljem Dariuszom Jablonskim na stvaranju TV serije The Pleasure Principle, prve poljsko-češko-ukrajinske koprodukcije, predstavljene na forumu Series Mania.

Beta Film, produkcijski, financijerski i distribucijski div sa sjedištem u Münchenu, već se ranije udružio s Drugim planom na projektima koje je Drugi plan razvijao za regionalna i međunarodna tržišta s partnerima na Islandu, u Ukrajini i Rusiji. Jedan od tih projekata je i šestodijelna serija, Amnezija, napeti triler o trgovini drogom, čija je radnja smještena na hrvatskoj granici, u glavnoj ulozi pojavljuje se Branka Katić (Marvelov Kapetan Amerika – Ratnik zime), a serija bi trebala bi krenuti u produkciju kasnije ove godine. 

Većinski udio u produkcijskoj kući Drugi plan sada će tu tvrtku podići na novu razinu, što će biti stepenica rasta za tvrtku koju su 2004. osnovali Nebojša Taraba i Miodrag Sila.  

Drugi plan, koji se početno bavio dokumentarnim filmom, surađujući sa sve tri televizijske kuće u Hrvatskoj – HRT-om, Novom TV i RTL-om, kasnije se preusmjerio na ambiciozne produkcije dramskih serija, uspostavivši se kao vodeći igrač u regiji zemalja bivše Jugoslavije. Ta je produkcijska kuća posebno oduševila noirovskim trilerom Uspjeh, scenarista Marjana Alčevskog i prvom serijom u režiji oskarovca Danisa Tanovića (Ničija zemlja), čija je okosnica premreženost velikih kompanija, organiziranog kriminala, pravde i politike u korupcijom poharanom Zagrebu. 

"Dolazak Beta Filma u Hrvatsku doista može imati dalekosežne učinke, ne samo za nas, nego i za čitavu regiju. Kao što znate, Beta je jedan od najvećih produkcijsko-distribucijskih sustava na svijetu, kako filma tako i televizijskih projekata, i činjenica da na naše tržište ulaze kroz partnerstvo s lokalnim neovisnim proizvođačem reflektira njihovo snažno povjerenje u naš kreativni i produkcijski potencijal. Kao što smo već rekli, koprodukcijski potencijal čitavog tržišta jako će porasti, vrata europskom i svjetskom tržištu sad su nam potpuno otvorena. Dolazak Beta Filma dobra je vijest i za domaće broadcastere, jer su mogućnosti postprodaje i monetizacije ulaganja u domaći sadržaj sada ozbiljno povećane", rekao je Nebojša Taraba, te objasnio kako je došlo do suradnje s ovim njemačkim 'gigantom':

"Prve kontakte s Betinim ljudima imao sam u srpnju prošle godine u St. Peterburgu, u Rusiji, gdje sam bio član žirija za International Emmy Award. Rekli su mi da već duže prate naš rad i zanimali su ih naši sljedeći projekti. U studenom su nas pozvali u München i Jan Mojto nije gubio vrijeme. Sve se odvijalo brzo i uredno te smo krajem prošlog tjedna postigli dogovor."

"Čitava regija nije samo neiscrpan izvor neispričanih priča, već nudi i izvrsne mogućnosti u smislu kreativnih talenata, te visoku kvalitetu produkcije. Suradnjom s Drugim planom želimo izgraditi povezanost s ovom regijom", izjavio je izvršni direktor Beta Filma, Moritz von Kruedener

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich također pozdravlja suradnju velikog njemačkog distributera i hrvatske producentske kuće. 

"Pratio sam razvoj mogućeg partnerstva od ovog ljeta. Neupitno je da je to dobra vijest za hrvatsku proizvodnju i znak povjerenja u našu budućnost. Pozdravljam ovo partnerstvo i objema stranama želim sretnu, uspješnu i dugoročnu suradnju", rekao je. 

Naslovna fotografija: scene iz serija Uspjeh; Novine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.