Béla Tárr ponovno u Splitu

Posebno uvodno događanje pred početak 25. Splitskog filmskog festivala posvećeno je karizmatičnom europskom autoru Béli Tárru. Tako će se u srijedu 9. rujna u splitskom Domu mladih, MKC održati projekcija njegovog antologijskog djela Werckmeisterove harmonije (Werckmeister harmóniák, 2000). 

Film kojim Béla Tárr nastavlja sotonski ples još uvijek se čuva i gleda jedino na 35-milimetarskoj traci, a prvi put je u Hrvatskoj prikazan prije 20 godina na 5. STFF-u. Za sve ljubitelje metafizičkog europskog filma i mlađu generaciju koju zanima kult ovog autora, ovo je prilika da svjedoče artefaktu filmske povijesti bez upliva suvremene tehnologije.

Radnja filma prati mještane jednog mađarskog provincijskog gradića koji iščekuju dolazak cirkusa čije su glavne atrakcije preparirano truplo "najvećeg kita na svijetu" i tajanstveni Princ koji navodno ima sposobnost privlačenja nasilnih sljedbenika. Po dolasku cirkusa, na glavnom trgu skupljaju se gomile ljudi kako bi vidjele atrakciju. Pritom polako narušavaju ravnotežu grada stvarajući osjećaj napetosti, nervoze, nasilja i naznaku apokalipse. 

Béla Tárr, mađarski scenarist i redatelj, već kao šesnaestogodišnjak počeo je snimati amaterske filmove. Njegov rad privukao je pažnju studija Bele Balazsa koji mu je pomogao financirati njegov dugometražni igranofilmski debut Obiteljsko gnijezdo (Családi tüzfészek, 1979.). Film je kritika uspoređivala s filmovima Johna Cassavettesa, a uz njegova slijedeća dva djela, Autsajder (Szabadgyalog, 1981.) i Panelkapcsolat (1982.), čini prvo razdoblje njegova stvaralaštva obilježeno socijalnim temama i dokumentarističkim cinema-verite stilom. Dobio je nagradu za izniman doprinos razvoju filmske umjetnosti na 11. Splitskom filmskom festivalu 2006. godine. 

Projekcija počinje u 21 sat, ulaz je slobodan, a sve ostali ostali detalji dostupni su na ovoj poveznici

Podsjetimo, Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma će od 10. do 17. rujna održati svoje 25. jubilarno izdanje. U skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, posjetitelji će u programu moći uživati i u fizičkom prostoru kina na otvorenom. Centralni dio programa Splitskog filmskog festivala bit će smješten u Ljetnom kinu Bačvice, a sve ostale informacije potražite na službenoj stranici festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Werckmeisterove harmonije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.