Antoneta Alamat Kusijanović i Vanja Černjul pozvani u Američku akademiju filmskih umjetnosti i znanosti 

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar u ponedjeljak je izvijestila da je poziv za članstvom uputila 842 novih članova iz 59 zemalja, među kojima su redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije Vanja Černjul. 

Upravni odbor Akademije jednom godišnje predlaže nove članove, a uz ostvarenja unutar filmske industrije, budućeg člana ili članicu mora odobriti izvršni odbor određenog ogranka Akademije, među kojima su ogranci za glumu, režiju, snimanje, kostimografiju, dokumentaristiku i mnogi drugi. 

Do 2016. godine članstvo u Akademiji bilo je trajno i nisu ga gubili ni oni koji već godinama nisu aktivni u filmskoj industriji. No od siječnja 2016. uvedena su nova pravila pa su članovi koji su deset godina neaktivni izgubili pravo glasa. Takvo je pravilo uvedeno da bi se u Akademiju uvela raznolikost nakon kritika da su stariji muškarci, koji su većinom bijelci, prepreka rasnoj i rodnoj jednakosti među dobitnicima i nominiranima za Oscara. 

Popis svih pozvanih članova možete pronaći ovdje

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film će kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire. Alamat Kusijanović redateljica je nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo koji je bio nominiran za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Vanja Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. godine odlazi u SAD. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crnaMarco Polo i The Deuce, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, The English Teacher i Suludo bogati Azijci. Za rad na serijama Televizijska posla i Sestra Jackie bio je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji za najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala, a zahvaljujući radu na epizodi Marca Pola 'Fourth Step', osvojio je i nagradu Društva američkih snimatelja za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije. Černjul potpisuje i kameru na hrvatskim filmovima Majka asfalta, Majstori i Ćaća u režiji Dalibora Matanića, a za potonji je osvojio Zlatnu arenu za najbolju kameru na festivalu u Puli 2011. godine. 

Poziv za članstvo Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti 2017. dobio je i Rade Šerbedžija. Članovi su već Oscarima ovjenčani producent Branko Lustig, profesor Krešimir Mikić, a takav poziv svojedobno je dobio i redatelj animiranih filmova Nedjeljko Dragić. Član je bio i Dušan Vukotić, čiji je animirani film Surogat osvojio Oscara 1962. godine. 

Sljedeća dodjela Oscara održat će se 9. veljače 2020. 
(*dio teksta je preuzet s Hine)

Naslovna fotografija: Vanja Černjul (lijevo), Antoneta Alamat Kusijanović (desno)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.