Anka Dejana Aćimovića u kinima od 23. veljače

Zagrebačka premijera dugometražnog igranog filma nastalog prema jednom od najpoznatijih romana Mate Lovraka 'Anka Brazilijanka' zakazana je za 20. veljače, a nakon toga filmska ekipa kreće na turneju po nezavisnim kinima te će nazočiti lokalnim premijerama u Bjelovaru, Petrinji, Krapini i Čakovcu. Film u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje kreće 23. veljače. 

Četrdeset godina nakon ekranizacije romana 'Vlak u snijegu' Mate Lovraka, inspiriran Lovrakovim djelom i bićima hrvatske mitologije, u kina dolazi film Anka, bajka za djecu i odrasle. Priča je to o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice, te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište.

Režiju potpisuje Dejan Aćimović, a u glavnim ulogama, pored desetogodišnje Cvite Viljac, pojavljuju se francuski glumac, nogometna legenda Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić i brojni drugi. Scenarij potpisuje Tatjana Aćimović, direktori fotografije su Svetomir Pajić i Vincent Richard, montažer je Vladimir Gojun, scenograf Ivo Hušnjak, a za glazbu je bio zadužen Livio Morosin. Anka je nastala u produkciji DA filma iz hrvatske i francuske kuće Cantos Bros te u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržan je i od strane Programa MEDIA. Za distribuciju je zadužen Blitz. 

Uz ekipu filma te glumca Erica Cantonu zagrebačkoj premijeri nazočit će i umjetnički savjetnik na filmu Thierry Arbogast koji je dao izuzetno važan doprinos cjelokupnom vizualnom identitetu, posebno svijetu fantastike. Ovaj poznati francuski direktor fotografije čest je suradnik francuskog redatelja Luca Bessona (Leon profesionalac, Peti element, Nikita), a radio je i s Brianom De Palmom (Femme Fatale) i Emirom Kusturicom (Crna mačka, beli mačor).

Nakon svečane premijere u Zagrebu, u razdoblju od 22. veljače do 1. ožujka, organizirane su premijere uz druženje s autorima i protagonistima filma i to u okviru festivala KinoKino u kinu Europa, te u nezavisnim kinima Bjelovara, Petrinje, Krapine i Čakovca. 

Najavnu špicu filma možete pogledati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.