Angelina Jolie i Morlaci, raskoš filmske grafike i HBO-ova serija Djevojke u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novi broj Ljetopisa donosi studije o novijem crnogorskom filmu, nacionalnom identitetu u domaćoj produkciji 1990-ih, kao i novi pogled na režijski debi slavne glumice. Tu su i prilozi o popularnoj seriji Girls, prikazu holokausta na filmu, Animafestu te pogled u grafičke bravure filmskih špica.

Nosivi temat ovog broja (95 / jesen 2018, 200 stranica) posvećenu je prikazu nacionalnih identiteta na filmu. U njemu Nemanja Zvijer na primjeru hrvatskih djela iz 1990-ih tumači vizualnu reprezentaciju nacije u filmskoj perspektivi, Marina Matešić i Iva Rogulja Praštalo iz novog se očišta bave redateljskim prvijencem Angeline Jolie oslanjajući se na autore u rasponu od Fortisa i Wellsa do Saida i Todorove, dok Marija Perović donosi studiju o značaju regionalnih koprodukcija u formiranju suvremene crnogorske kinematografije. Naslovnicu broja krasi stoga fotografija Olge Pakalović iz crnogorskog filma Gledaj me.

U sada već stalnoj rubrici časopisa posvećenoj renesansi serijskih programa kabelskih i streaming televizija Maša Grdešić analizira HBO-ovu seriju Djevojke, dok Tihoni Brčić daje pomno obrazložen prijedlog nove kategorizacije filmske grafike (špice), s primjerima u rasponu od eksperimentalnih klasika do popularnih hitova Sedam, Princ otkriva Ameriku, Iron Man 2, Gravitacija i Matrix. Petra Galović predstavlja filmske programe Animafesta 2018, a novi broj Ljetopisa donosi i niz eseja o proteklim Danima hrvatskog filma i Pulskom filmskom festivalu, uz obavezne recenzije i repertoarnog programa (primjerice Oblika vode, Comic Sansa, F20, Sicaria 2…). Potaknut tekstom znamenitog filozofa Didi-Hubermana, Dragan Jurak piše o Šaulovom sinu i holokaustu, a svjetski stručnjaci animacijskih studija ponovno su se susreli u Zagrebu kako bi predstavili svoje pronalaske i rezultate objavili upravo u ovom časopisu. Broj zaključuju prikazi četiriju nezaobilaznih filmskih publikacija.

Novi broj Ljetopisa po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi. Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb), a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.