Afričke avanture Jeana Roucha, oca cinéma-véritéa, na Kratkom utorku

Prvi Kratki utorak ove kalendarske godine, 29. siječnja, u 19 i 21 sat u kinu Tuškanac u Zagrebu, donosi dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena - Jeana Roucha. 

Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga - smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra koji miješa dokumentarni i igrani film. Uz to, Rouch je najveći dio svog života - gotovo 60 godina - proveo u Africi, u kojoj je snimio ogromnu količinu etnografskih dokumentaraca, postavši tako najveći kroničar života na tom kontinentu sredinom prošlog stoljeća. Kratki utorak donosi dva aspekta njegovog stvaralaštva - prvi program (u 19h) bit će posvećen njegovim afričkim etnografskim dokumentarcima, a u drugom (u 21h) se prikazuje etnofikcijsko remek djelo Ljudska piramida (La pyramide humaine). Filmove, koji se puštaju sa 16mm filmskih kopija, predstavit će gost Kratkog utorka Jean-Noël Cristiani.

Jean-Noël Cristiani je redatelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Jeana Roucha, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje filmaša Ateliers Varan. Glavna aktivnost Varana je organiziranje radioničarskih tečajeva za dokumentarni film, kako u Parizu, tako u nerazvijenim dijelovima svijeta, od Vijetnama i Kenije, do Gruzije i Afganistana. 2007. Ateliers Varan imao je radionicu u Beogradu baš pod vodstvom Jean-Noëla Cristianija, na kojoj su sudjelovali studenti iz bivše Jugoslavije. 

Što se tiče njegovog redateljskog rada Cristianijevi filmovi bavili su se vrlo različitim temama, od klasične umjernosti i art-bruta, preko poznatih glazbenika (Count Basie, John Coltrane i Max Roach), do autorove intime kao što je Hodač (Le Marcheur), a prikazivani su na mnogim poznatim festivalima kao što su Cannes, Cinéma du réel itd. 

Cristiani će dan nakon Kratkog utorka, 30. siječnja u 18 sati u Dokukinu KIC održati Masterclass o Rouchovom stvaralaštvu, na koji je ulaz besplatan.

U prvom programu, onom etnografskih dokumentaraca o Africi, gledaju se četiri filma: Inicijacija u ples opsjednutih (Initiation à la danse des possédés) iz 1949., Groblja na litici (Cimetieres dans la falaise) iz 1951., Tourou i Bitti, bubnjevi prošlosti (Tourou et Bitti, Les tambours d'avant) iz 1971. i Ljudska piramida, snimljena 1959. godine. 

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i njegovim odjeljkom Cinémathèque Afrique u Parizu. Filmovi se puštaju sa 16mm kopija, imaju engleske ili hrvatske titlove, a ulaz na program je 20kn (karta vrijedi za obje projekcije).

Sve ostale detalje vezane uz Kratki utorak i spomenute naslove potražite na ovoj poveznici

 Raspored projekcija:  

19h Program etnografskih dokumentaraca (73 min)

Inicijacija u ples opsjednutih (Initiation à la danse des possédés), 1949., 23 min, 16mm
Groblja na litici (Cimetieres dans la falaise), 1951., 19 min, 16mm
Mamy Water, 1966., 19 min, 16mm
Tourou i Bitti, bubnjevi prošlosti (Tourou et Bitti, Les tambours d'avant), 1971., 12 min, 16mm

21h U kraljevstvu metafikcije

Ljudska piramida (La pyramide humaine), 1961., 90 min, 16mm

Naslovna fotografija: Jean Rouch

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.