66. Pulski filmski festival: Održane premijere filmova Dnevnik Diane Budisavljević, Dopunska nastava i General

Dugometražni igrani film Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević u pulskoj Areni prikazan je u četvrtak, 18. srpnja, Dopunska nastava Ivana - Gorana Viteza dan ranije, a General Antuna Vrdoljaka 13. srpnja otvorio je 66. izdanje Pule.

Uoči premijere Dnevnika Diane Budisavljević održana je konferencija za medije na kojoj je redateljica filma Dana Budisavljević istaknula da iako ona i Diana imaju gotovo isto ime, nisu u srodstvu. Dianin dnevnik nađen je tek nakon njene smrti i tada se doznalo sve o onome što je radila. Naime, s nekolicinom prijatelja pokrenula je riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10 tisuća djece. Austrijsko porijeklo u jednom trenutku joj je išlo u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata do sad ostala neispričana. Tu 70 godina prešućivanu priču odlučila je ispričati Dana Budisavljević koja je deset godina radila na filmu. 

Uz redateljicu na scenariju je radila Jelena Paljan, kameru potpisuje Jasenko Rasol, producentice su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica, a za montažu je bio zadužen Marko Ferković. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz, a uloge u filmu nose Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Areta Ćurković i Ermin Bravo. Film je nastao u produkciji Hulahopa, a nakon premijere u Puli prikazat će se na Motovun Film Festivalu i u sklopu Splitskog ljeta. 

Na kraju je Dana Budisavljević, kojoj je ovo prvi cjelovečernji film, izjavila kako je velika prilika prikazati film u Areni pred 6 000 ljudi te dodala da ga tek čeka lijepa distribucijska budućnost.

Dan ranije, u srijedu 17. srpnja, održana je nacionalna i svjetska premijera novog filma Ivan-Gorana Viteza koji uz režiju potpisuje i scenarij. Riječ je o satiričnoj drami Dopunska nastava. 'Radi se zapravo o dugometražnom žanrovskom filmu čija je tema talačka kriza u školi. Promatram što se oko nas događa, stoga sam u ovaj film unio mnogo realnosti. Dotičem se politike, obrazovanja, problema u društvu jer, uistinu mislim da je najveći problem u društvu danas apatija', istaknuo je na najavnoj konferenciji za medije Vitez dodavši kako film ima mnogo likova, s time da je 90 posto podjele već imao u glavi dok ga je pisao. 

Milivoj Beader igra oca koji, nezadovoljan osobnom situacijom, izaziva niz sukoba u školi. 'Proces rada na filmu bio je težak, iako je Hrvatska puna takvih likova', rekao je Beader. Osim njega ekipu filma čine i direktor fotografije Lutvo Mekić, producent Ivan Maloča, montažerka Ivana Rogić, scenograf Mario Ivezić i kostimorafkinja Katarina Zaninović. Za glazbu je bio zadužen Jelenko Hodak, masku Snježana Gorup, a u filmu glume i Anita Matić Delić, Željko Königsknecht, Marina Kostelac, Nadežda Perišić Radović, Petra Vukelić, Frida Jakšić, Ana-Marija Percaić, Marko Cindrić, Darko Janeš, Filip Eldan, Zlatko Burić, Đorđe Kukuljica, Janko Popović Volarić, Zlatan Zuhrić i Franko Pavičić. Film nastaje u produkciji Interfilma, a u kina dolazi 21. studenog. Dopunska nastava posvećena je Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj snimanja. 

Nakon svečanog otvorenja, prvi dan festivala, održana je i premijera dugometražnog igranog filma General u režiji Antuna Vrdoljaka. Na najavnoj konferenciji za medije Vrdoljak je istaknuo kako je u Puli kao gost Festivala boravio često te da ga na njega asociraju veselje, neprospavane noći i nezaboravna druženja. Glavnu ulogu u filmu nosi Goran Višnjić koji je izjavio da je uloga generala Ante Gotovine bila vrlo kompleksna te da nosi veliku odgovornost no dodao je da je sve sjelo na svoje mjesto u trenutku kad je počelo snimanje. Ratna drama General priča o životnom i profesionalnom putu hrvatskog generala Ante Gotovine koji je kao optuženik za ratne zločine uhićen 8. prosinca 2005. godine. 

Uz režiju, Antun Vrdoljak potpisuje i scenarij. Za kameru je bio zadužen Vjekoslav Vrdoljak, za montažu Alfred Kolombo, za scenografiju Mario Ivezić, a za kostimografiju Vedrana Rapić. Glazbu je radio Siniša Leopold, a masku Ana Bulajić Črček. Uz Višnjića u filmu glume i Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Jasmine Lord, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac i Robert Budak. Producenti su Andrija Vrdoljak, Goran Višnjić, Antun Vrdoljak i Kazimir Bačić. Film nastaje u produkciji Kiklop filma, a u kina stiže ove jeseni. 

Osim ovih, na Pulskom filmskom festivalu održane su i premijere manjinskih hrvatskih koprodukcija Rafaël redatelja Bena Sombogaarta, Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske i Šavovi u režiji Miroslava Terzića

66. Pulski filmski festival, u sklopu kojeg se prikazuje 110 filmova na čak 17 lokacija, traje do 21. srpnja, a sve ostale informacije potražite na njihovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: premijere filmova Dnevnik Diane Budisavljević; Dopunska nastava; General

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.