15. HRFF – moćni dokumentarci koji mijenjaju naše poimanje svijeta

15. Human Rights Film Festival održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program donosi četrdesetak najzapaženijih filmova tekuće godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme. 

Dva će domaća naslova imati svoju svjetsku premijeru upravo na ovogodišnjem festivalskom izdanju – eksperimentalni dokumentarac Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaša/BADco i kratkometražni dokumentarac Dobri domaćini Andreja Korovljeva

Vremenske bombe trodijelni je eksperimentalni dokumentarac Gorana Sergeja Pristaša/BADco, sniman na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. Vremenske bombe premijerno će biti prikazane u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u MM centru Studentskog centra. 

Dobri domaćini je pak kratkometražni dokumentarac Andreja Korovljeva, a prati istoimenu kampanju koju su krajem 2016. pokrenuli Zaklada SOLIDARNA, band Kries, inicijative Are You Syrious i Dobrodošli i Koalicija Solidarnost Split pozivajući građane i građanke da podrže mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati  talente kojima obogaćuju našu kulturu. Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u dvorani Müller kina Europa.

Osim toga u sklopu festivala prikazat će se i novi film bugarskog redatelja Iliana Meteva (autor nagrađivanog dokumentarca Posljednja ambulantna kola Sofije) cjelovečernji je igrani film 3/4 koji je na ovogodišnjem festivalu u Locarnu osvojio Zlatnog leoparda u kategoriji Filmmakers of the Present. Film donosi priču o tročlanoj obitelji, dječaku Nikiju, djevojčici Mili te ocu Todoru, čiji prividno harmonični život u tročetvrtinskoj mjeri narušava nestanak dječaka. 

Mama Colonel dokumentarac je o policijskoj časnici koja u Kongu nastoji spriječiti seksualno nasilje nad ženama i fizičko kažnjavanje djece. Treći dugometražni film Dieuda Hamadija istovremeno je odlično snimljen dokumentarac i potresna, ali ne i prenaglašeno emotivna priča o disfunkcionalnom državnom i društvenom sustavu afričke zemlje u kojoj je normalno da djeca budu optužena za crnu magiju, a da se žene smatra ratnim plijenom susjednih plemena. 

Dawson City – zamrznuto vrijeme priča je o istoimenom gradiću udaljenom tristotinjak kilometara od Arktičkog kruga, koji je krajem 19. stoljeća postao središte američke zlatne groznice. Ova priča o usponu i padu grada na dalekom sjeveru početak je arheološke potrage redatelja Billa Morrisona za blagom pronađenim na istom mjestu desetljećima kasnije. 

Nakon što je proučavao početke života u svojem debitantskom filmu Birth: Maternity Journal (2011.), kolumbijski dokumentarist Jorge Caballero okrenuo se u Pacijentici drugoj krajnosti svačijeg puta - bolesti i smrti. Pacijentica prati sredovječnu ženu koja danonoćno skrbi o svojoj kćeri Leidy, oboljeloj od raka, strpljivo se probijajući se kroz birokratski labirint kolumbijskog zdravstvenog sustava. Film se prikazuje u suradnji sa zakladom Solidarna u sklopu programa Pristup zdravlju – pravo ili milost?

Festival donosi i najbolje ovogodišnje eksperimentalne dokumentarce. Koredatelji kultnog Levijatana (HRFF 2012.), Verena Paravel i Lucien Castaing-Taylor u eksperimentalnom dokumentarcu Caniba istražuju svijet Isseija Sagawe, zloglasnog japanskog kanibala optuženog za ubojstvo i djelomični kanibalizam 1981. godine. Caniba je nagrađen posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Veneciji. 

J.P. Sniadecki, alumni harvardskog Sensory Ethnography Laba (koji vodi Lucien Castaing-Taylor) u suradnji s kanadskim umjetnikom Joshuom Bonnettom u eksperimentalno-dokumentarnom filmu El mar la mar na iznimno poetičan način pristupaju gorućoj političkoj temi. 16-milimetarskom vrpcom kreću u filmsko istraživanje tragova u pustinji Sonar, preko koje meksički imigranti pokušavaju prijeći u SAD. 

Rečenice iz fantazije naziv je eksperimentalnog filma banjalučkog redatelja Daneta Komljena, u čijem su središtu muškarac i žena koji igraju igru riječi. Koristeći naslov, ali  i ideje iz eksperimentalnog teksta 'Phantasiesätze' Waltera Benjamina, ovaj enigmatski film promišlja na glas smrt i 'uskrsnuće' černobilskog krajobraza. Film je na festivalu u Locarnu ovjenčan nagradom Mantarraya. 

U sklopu ovog dijela programa bit će prikazana i mini retrospektiva argentinskog redatelja Jonathana Perela koja uključuje pet njegovih naslova: Murali, Vode zaborava, 17 spomenika, Tabula Rasa i El predio

Ovogodišnji festivalski novitet je program pod nazivom 'Sjedinjene Države Levanta' koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Kroz spomenuti će program, pored filmova koji progovaraju o temi, po prvi puta u Hrvatskoj biti predstavljena suvremena bliskoistočna književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta.

Ovogodišnje izdanje Human Rights Film Festivala donosi i izuzetno bogat popratni program koji uključuje niz diskusija u organizaciji niza ljudsko-pravaških organizacija: između ostalog međunarodnu konferenciju o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor; tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, o vjerničkom aktivizmu u Hrvatskoj danas kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Njemačka, Škotska, Švedska i RH) te forum o konceptu i praksama otpora nasilju. A kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno će 10. prosinca obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava s fokusom na dvije iznimno aktualne teme: suzbijanje govora mržnje na Internetu i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture 'URK'.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan, a sve ostale detalje vezane uz program potražite na njegovim službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.