Ona koja priča sa životinjama

view in english
  • 2011.
  • 28'
  • digibeta
  • boja
  • epizoda dokumentarnog serijala Mijenjam svijet

Hela je oduvijek sanjala o farmi sretnih životinja. Prije tri godine napustila je posao medicinske sestre i udobnost urbanog života, prodala vlastiti stan i na zemlji koju je naslijedila od bake počela graditi novi život. Danas živi s pedesetak koza, dvije krave, dva konja, magaricom Blankom i vijetnamskom svinjom Rožom. Svakoj životinji Hela zna ime i karakter. Na njezinoj čarobnoj farmi nema prisile i kažnjavanja. Životinje rade onoliko koliko mogu i žele. Ako su islužene, stare ili bolesne, umjesto na klanje, kako je to inače uobičajeno, odlaze u zasluženu mirovinu. Način stočarstva koji razvija Hela naziva emotivno stočarstvo, a iako težak i naporan farmerski život joj je donio ostvarenje sna, osobno zadovoljstvo i sreću.

Režija
Dana Budisavljević
Scenarij
Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja
Kamera
Eva Kraljević
Montaža
Vanja Siruček
Glazba
Nenad Kovačić
Oblikovanje zvuka
Livada produkcija
Producentice
Dana Budisavljević, Lidija Katarina Matančević Preradović
Produkcija
Hulahop
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Dana Budisavljević je rođena 1975. u Zagrebu. Diplomirala je filmsku i TV montažu na ADU u Zagrebu. S Andrejem Korovljevom kao koscenaristica i montažerka surađuje na dva dokumentarna filma (Una Storia Polesana i Godine hrđe) od kojih je potonji nagrađen za najbolju montažu i za najbolji dokumentarni film na Danima hrvatskog filma 2000. godine. te je prikazan na desetak relevantnih svjetskih festivala kratkog filma. Pet godina je radila u Factumu, najvećoj hrvatskoj producentskoj kući specijaliziranoj za dokumentarni film, u početku kao asistentica produkcije, a kasnije i kao zamjenica direktora. Nakon tri godine snimanja, 2004. završava svoj debitantski dokumentarni film SVE PET! za koji dobiva Grand Prix na Danima hrvatskog filma 2005. i još 4 nagrade na festivalima u Sarajevu, Dubrovniku i Ičićima. 2005. godine, zajedno s Nenadom Puhovskim pokrenula je ZagrebDox – međunarodni festival dokumentarnog filma, najveći takve vrste u regiji. Godine 2006. zajedno s Olinkom Višticom osniva producentsku kuću HULAHOP i nastavlja se baviti umjetničkim radom na filmu i organizacijom filmskih manifestacija.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.