Filmovi sa 63. Pule gostuju u 11 gradova

Četiri filma prikazana na ovogodišnjem, 63. izdanju Pulskog filmskog festivala, stižu u nezavisna hrvatska kina u sklopu programa Ljeto je u kinu. Gostovanje Pule u Kino mreži donosi jedan pretpremijerni naslov: debitantski dugometražni igrani film Trampolin Zrinke Katarine Matijević te tri nagrađivane manjinske koprodukcije, Dobru ženu Mirjane Karanović, Vrapce Rúnara Rúnarssona i Puni udar Davida Verbeeka.

Ova četiri filma igrat će u jedanaest gradova, odnosno u kinima u Bolu, Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Koprivnici, Komiži, Kutini, Osijeku, Splitu, Velikoj Gorici i Zagrebu. Prve projekcije kreću već u utorak 19. srpnja u Splitu, Bolu i Komiži, a detalje o rasporedu u ostalim kinima možete naći na njihovim web stranicama ili na ovoj Facebook poveznici

"Iznimno nam je zadovoljstvo što će djelić programa 63. Pulskog filmskog festivala biti prikazan svima onima koji nisu bili u mogućnosti doći u Pulu, a vole hrvatski film. Nadamo se kako će se suradnja s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača nastaviti i proširiti u sljedećim godinama jer nam je svima u cilju prikazati ponajbolje od hrvatskog filma što većem broju filmoljubaca", izjavio je predsjednik Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala Hrvoje Pukšec

Trampolin je debitantski igrani film Zrinke Katarine Matijević, koja potpisuje zapažene dokumentarne i kratkometražne igrane filmove. U Trampolinu se susreću tri ženska lika. Sedmogodišnja Lina, bježeći od majke, susreće tinejdžericu Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. One kao dva ogledala zrcale Lininu moguću budućnost. Film je nastao u produkciji Interfilma, a u kinodistribuciju kreće početkom 2017. godine.

Dobra žena također je redateljski debitantski prvijenac Mirjane Karanović, inače poznate glumice (Petrijin venac, Pad Italije, Otac na službenom putu, Grbavica, Svjedoci, Kosac...). Film je nastao u koprodukciji Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a govori o 50-godišnjakinji Mileni koja nakon trideset godina braka saznaje tajnu o svojemu mužu zbog koje je prisiljena donijeti odluku hoće li nastaviti živjeti skrivajući istinu od sebe same ili će ostaviti sve što je dotad stekla i početi novo poglavlje, što je u njezinim godinama prilično zastrašujuće.

Još jedna manjinska koprodukcija na programu je i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, kojeg filmofilska publika poznaje po naslovu Vulkan iz 2011. godine. Vrapci su priča o putovanju od nevinosti prema odrasloj dobi. Radnja se događa ljeti u izoliranom ribarskom selu na Islandu. Šesnaestogodišnji Ari seli ocu Gunnaru u daleki Westfjords. Ondje se mora nositi s teškim odnosom s ocem i sa spoznajom da su se njegovi prijatelji iz djetinjstva promijenili. 

Puni udar, nizozemsko-hrvatska koprodukcija u režiji Davida Verbeeka, moderna je priča o čovjeku koji je pogreškom iz daljinski upravljanog drona bombardirao školu prepunu nevine djece. Upravljajući avionom daleko iz vojne baze, Ivan nikada nije bio u stranim zemljama svojih napada niti je ikad dotaknuo avion koji koristi za ubijanje. Suvremeno ga ratovanje drži na sigurnom i daleko svog plijena. Međutim, Ivan nakon incidenta ne može iz glave izbaciti one koje je ubio i film se s te točke razvija u putovanje u podsvjesno. Inače, ovaj je film u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je 'glumila' Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelless i pusti otok u oceanu. 

Program Ljeto je u kinu organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar, a u nezavisnu mrežu kina do kraja rujna dovest će filmove s filmskih festivala u Motovunu i Sarajevu. 

Vidimo se u kinu – jer u kinu je bolje! 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.